Pieczony dorsz w pomidorach z ryżem brązowym i brokułami w sosie czosnkowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- 2Cebulę oraz czosnek obierz i podduś na oliwie z oliwek na patelni.
- 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki, następnie dodaj do cebuli.
- 4Dorsza natrzyj ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz obficie skrop sokiem z cytryny.
- 5Następnie dorsza przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory i piecz przez 25–30 minut.
- 6Brązowy ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 7Brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj przez 4–5 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
- 8W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- 9Dorsza podawaj z ryżem brązowym, brokułami i sosem czosnkowym.
Wartości odżywcze w:
~55 kcal
~559 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.4 g |
Tłuszcze: | 1.3 g |
Węglowodany: | 7.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 34.4 g |
Tłuszcze: | 13.7 g |
Węglowodany: | 73.2 g |
SKŁADNIKI
Ryż brązowy | 75 g |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Dorsz świeży | 100 g(1 x filet) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
Brokuły | 500 g(1 x sztuka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 100 g(4 x łyżka) |
KOMENTARZE