Pieczony pstrąg w pomidorach z kaszą jęczmienną, rukolą, papryką i kukurydzą
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- 2Pstrąga dokładnie umyj i osusz.
- 3Cebulę umyj, obierz i podduś na oliwie z oliwek.
- 4Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie pokrój na kawałki i przełóż do cebuli.
- 5Pomidory dopraw odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
- 6Pstrąga przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory i piecz przez 25 minut.
- 7Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 8Rukolę i paprykę dokładnie umyj.
- 9W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.
- 10Paprykę pokrój na drobne kawałki, zmieszaj razem z rukolą i kukurydzą, całość skrop przygotowanym dressingiem.
- 11Rybę podawaj razem z kaszą i sałatką.
Wartości odżywcze w:
~89 kcal
~702 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 4.3 g |
| Tłuszcze: | 2.9 g |
| Węglowodany: | 11.0 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 33.9 g |
| Tłuszcze: | 23.5 g |
| Węglowodany: | 87.6 g |
SKŁADNIKI
| Pstrąg tęczowy świeży | 230 g(1 x sztuka) |
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
| Tymianek | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Kasza jęczmienna perłowa | 75 g |
| Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
| Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
| Kukurydza konserwowa | 60 g(3 x łyżka ) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
KOMENTARZE