Placuszki marchewkowo-cynamonowe z jogurtem i orzechami włoskimi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą startą marchewkę, mąkę, cynamon, rodzynki, miód oraz jajko. Z otrzymanej masy uformuj placuszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Orzechy zalej gorącą wodą, następnie odsącz i drobno posiekaj. Placuszki podawaj polane jogurtem i posypane posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze w:
~114 kcal
~252 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.0 g |
Tłuszcze: | 3.5 g |
Węglowodany: | 15.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 11.0 g |
Tłuszcze: | 7.8 g |
Węglowodany: | 34.0 g |
SKŁADNIKI
Marchew | 90 g(2 x sztuka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Cynamon | 5 g(1 x łyżeczka) |
Rodzynki suszone | 7 g(1 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Orzechy włoskie | 8 g(2 x sztuka) |
KOMENTARZE