Placuszki z cukinii z koperkiem i sosem pomidorowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie posyp solą, odstaw na 5 minut, przepłukaj i odsącz z soku. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą startą cukinię, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz posiekany koperek. Z otrzymanej masy uformuj placuszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Cebulę drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek na patelni. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Placuszki podawaj z sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze w:
~50 kcal
~214 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.8 g |
Tłuszcze: | 1.7 g |
Węglowodany: | 5.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 12.1 g |
Tłuszcze: | 7.4 g |
Węglowodany: | 24.4 g |
SKŁADNIKI
Cukinia | 125 g(0.5 x sztuka) |
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Koper ogrodowy | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Oliwa z oliwek | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE