Placuszki z cukinii z koperkiem i sosem pomidorowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie posyp solą, odstaw na 5 minut, przepłukaj i odsącz z soku. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą startą cukinię, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz posiekany koperek. Z otrzymanej masy uformuj placuszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Cebulę drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek na patelni. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Placuszki podawaj z sosem pomidorowym.

~50 kcal ~214 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 2.8 g
Tłuszcze: 1.7 g
Węglowodany: 5.6 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 12.1 g
Tłuszcze: 7.4 g
Węglowodany: 24.4 g

SKŁADNIKI

Cukinia 125 g(0.5 x sztuka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Koper ogrodowy 4 g(1 x łyżeczka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 2 g(0.5 x łyżeczka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane