Placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie posyp solą, odstaw na 5 minut, przepłukaj i odsącz z soku. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą startą cukinię, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz posiekany koperek. Z otrzymanej masy uformuj placuszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Ogórek umyj, obierz i zetrzyj na tarce. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, ogórek, koperek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Placuszki podawaj z sosem czosnkowym.

~67 kcal ~177 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.2 g
Tłuszcze: 2.0 g
Węglowodany: 7.7 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 11.2 g
Tłuszcze: 5.4 g
Węglowodany: 20.5 g

SKŁADNIKI

Cukinia 125 g(0.5 x sztuka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Zioła prowansalskie 1 g
Koper ogrodowy 1 g
Ogórek 30 g
cytryna 6 g(2 x łyżeczka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane