Ryż basmati z krewetkami w pikantnym sosie curry z parmezanem i natką pietruszki
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę i czosnek umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie krótko podduś na oliwie z oliwek.
- 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój i przełóż na patelnię.
- 4Całość dopraw chili, solą oraz pieprzem.
- 5Dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki, duś, dopóki nie staną się różowe.
- 6Patelnię zdejmij z ognia, a następnie do przestudzonych krewetek dodaj jogurt oraz curry.
- 7Podawaj razem z ryżem, całość posyp parmezanem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~114 kcal
~536 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 6.8 g |
| Tłuszcze: | 2.8 g |
| Węglowodany: | 15.1 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 31.9 g |
| Tłuszcze: | 13.3 g |
| Węglowodany: | 71.1 g |
SKŁADNIKI
| Ryż basmati | 75 g |
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
| Chili | 1 g |
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
| Curry | 1 g |
| Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
| Ser Parmezan | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE