Ryż basmati z krewetkami w pikantnym sosie curry z parmezanem i natką pietruszki

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Cebulę i czosnek umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie krótko podduś na oliwie z oliwek.
  3. 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój i przełóż na patelnię.
  4. 4Całość dopraw chili, solą oraz pieprzem.
  5. 5Dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki, duś, dopóki nie staną się różowe.
  6. 6Patelnię zdejmij z ognia, a następnie do przestudzonych krewetek dodaj jogurt oraz curry.
  7. 7Podawaj razem z ryżem, całość posyp parmezanem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
~114 kcal ~536 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 6.8 g
Tłuszcze: 2.8 g
Węglowodany: 15.1 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 31.9 g
Tłuszcze: 13.3 g
Węglowodany: 71.1 g

SKŁADNIKI

Ryż basmati 75 g
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Chili 1 g
Krewetki świeże 100 g(0.5 x porcja)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Curry 1 g
Pietruszka liście 6 g(1 x łyżeczka)
Ser Parmezan 4 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane