Ryż parboiled z krewetkami w pikantnym sosie curry, parmezanem i natką pietruszki
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę i czosnek umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie krótko podduś na oliwie z oliwek.
- 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój i przełóż na patelnię.
- 4Całość dopraw chili, solą oraz pieprzem.
- 5Dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki, duś, dopóki nie staną się różowe.
- 6Patelnię zdejmij z ognia, a następnie do przestudzonych krewetek dodaj jogurt oraz curry.
- 7Podawaj razem z ryżem, całość posyp parmezanem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~118 kcal
~552 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.0 g |
Tłuszcze: | 2.9 g |
Węglowodany: | 15.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 33.1 g |
Tłuszcze: | 13.6 g |
Węglowodany: | 73.0 g |
SKŁADNIKI
Ryż parboiled | 75 g |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Chili | 1 g |
Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
Curry | 1 g |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Ser Parmezan | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE