Ryż z krewetkami w sosie czosnkowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
  3. 3Dodaj umyte i pokrojone krewetki.
  4. 4Całość duś na małym ogniu, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  5. 5Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  6. 6Do krewetek dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  7. 7W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie.
  8. 8Ryż z krewetkami podawaj polany sosem czosnkowym, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
~156 kcal ~330 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 8.5 g
Tłuszcze: 5.0 g
Węglowodany: 18.9 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 18.0 g
Tłuszcze: 10.7 g
Węglowodany: 40.0 g

SKŁADNIKI

Ryż brązowy 50 g(0.5 x woreczek)
Krewetki świeże 60 g(3 x sztuka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Zioła prowansalskie 8 g(2 x łyżeczka)
Pietruszka liście 6 g(1 x łyżeczka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane