Ryż z krewetkami w sosie czosnkowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 3Dodaj umyte i pokrojone krewetki.
- 4Całość duś na małym ogniu, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 5Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 6Do krewetek dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- 7W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie.
- 8Ryż z krewetkami podawaj polany sosem czosnkowym, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~156 kcal
~330 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 8.5 g |
Tłuszcze: | 5.0 g |
Węglowodany: | 18.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 18.0 g |
Tłuszcze: | 10.7 g |
Węglowodany: | 40.0 g |
SKŁADNIKI
Ryż brązowy | 50 g(0.5 x woreczek) |
Krewetki świeże | 60 g(3 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 8 g(2 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE