Ryż z pieczonym łososiem, roszponką, mango, kukurydzą, czerwoną papryką i sezamem

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
  2. 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut.
  3. 3Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. 4Roszponkę dokładnie umyj, wyłóż na talerz.
  5. 5Mango umyj, obierz i pokrój w plastry, przełóż do roszponki razem z upieczonym łososiem, kukurydzą i pokrojoną czerwoną papryką.
  6. 6W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
  7. 7Ryż podawaj razem z łososiem i sałatką, całość skrop przygotowanym dressingiem oraz posyp sezamem.
~103 kcal ~458 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.1 g
Tłuszcze: 2.4 g
Węglowodany: 16.7 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 14.1 g
Tłuszcze: 10.8 g
Węglowodany: 74.9 g

SKŁADNIKI

Ryż brązowy 50 g
Łosoś świeży 50 g(0.5 x porcja)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)
Roszponka 50 g(2 x garść)
Mango 140 g(0.5 x sztuka)
Kukurydza konserwowa 60 g(3 x łyżka )
Papryka czerwona 70 g(0.5 x mała sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Miód pszczeli 12 g(1 x łyżeczka)
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane