Sałatka z brązowym ryżem, roszponką, krewetkami, awokado i orzechami włoskimi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmróź i oczyść. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście roszponki dokładnie umyj, porwij w palcach. Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj, podduś na oliwie. Do czosnku dodaj krewetki, smaż przez kilka minut. Krewetki skrop sokiem z cytryny oraz posyp posiekanymi orzechami włoskimi, dopraw solą oraz pieprzem, całość dokładnie wymieszaj. Krewetki ułóż liściach sałaty razem z plastrami awokado, podawaj z ryżem.
Wartości odżywcze w:
~156 kcal
~473 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 8.9 g |
Tłuszcze: | 7.3 g |
Węglowodany: | 13.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 27.2 g |
Tłuszcze: | 22.1 g |
Węglowodany: | 41.0 g |
SKŁADNIKI
Ryż brązowy | 50 g |
Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Roszponka | 50 g(2 x garść) |
Awokado | 70 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Orzechy włoskie | 15 g(0.5 x garść) |
cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
KOMENTARZE