Sałatka z jajkiem, orzechami włoskimi, żurawiną i pomidorami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Liście sałaty dokładnie umyj, a następnie porwij w palcach i wyłóż na talerz.
- 2Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odsącz i posiekaj.
- 3Do sałaty dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- 4Jajko ugotuj na półtwardo, pokrój w ćwiartki i dodaj do sałatki razem z suszoną żurawiną.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
- 6Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem oraz posyp posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze w:
~102 kcal
~258 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.9 g |
Tłuszcze: | 4.3 g |
Węglowodany: | 12.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 7.4 g |
Tłuszcze: | 11.0 g |
Węglowodany: | 32.1 g |
SKŁADNIKI
Sałata lodowa | 50 g |
Pomidor | 100 g |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Żurawina suszona | 24 g(2 x łyżka ) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Orzechy włoskie | 8 g(2 x sztuka) |
KOMENTARZE