Sałatka z krewetkami, czosnkiem, papryką i chili
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Mrożone krewetki rozmroź, opłucz, oderwij ogonki, a następnie osusz.
- 2Przygotowane krewetki duś na oliwie z oliwek, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 3Dodaj posiekaną czerwoną paprykę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie oraz chili.
- 4Dopraw solą oraz pieprzem.
- 5Do krewetek dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- 6Na talerz wyłóż dokładnie umytą rukolę, następnie dodaj ryż z krewetkami oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- 7Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny oraz udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~85 kcal
~357 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.2 g |
Tłuszcze: | 2.6 g |
Węglowodany: | 10.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 17.9 g |
Tłuszcze: | 11.2 g |
Węglowodany: | 45.6 g |
SKŁADNIKI
Rukola świeża | 60 g(3 x garść) |
Krewetki świeże | 50 g |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Chili | 2 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Ryż brązowy | 50 g |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Pomidor | 100 g |
KOMENTARZE