Sałatka z krewetkami, czosnkiem, papryką i chili

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Mrożone krewetki rozmroź, opłucz, oderwij ogonki, a następnie osusz.
  2. 2Przygotowane krewetki duś na oliwie z oliwek, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  3. 3Dodaj posiekaną czerwoną paprykę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie oraz chili.
  4. 4Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. 5Do krewetek dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  6. 6Na talerz wyłóż dokładnie umytą rukolę, następnie dodaj ryż z krewetkami oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  7. 7Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny oraz udekoruj posiekaną natką pietruszki.
~85 kcal ~357 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.2 g
Tłuszcze: 2.6 g
Węglowodany: 10.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 17.9 g
Tłuszcze: 11.2 g
Węglowodany: 45.6 g

SKŁADNIKI

Rukola świeża 60 g(3 x garść)
Krewetki świeże 50 g
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Papryka czerwona 140 g(1 x mała sztuka)
Chili 2 g
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Ryż brązowy 50 g
Pietruszka liście 6 g(1 x łyżeczka)
Pomidor 100 g

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane