Sałatka z krewetkami, kaszą jaglaną, pieczonymi burakami, rukolą i kozim serem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Buraki dokładnie umyj, zawiń w folię i piecz w 180–200 stopniach przez około 40 minut.
- 2Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 3Krewetki rozmróź i oczyść, na ostatnie 5–10 minut pieczenia buraków dodaj je do piekarnika.
- 4Liście rukoli umyj i osusz, ser podziel na mniejsze kawałki.
- 5Upieczone buraki ostudź, obierz i pokrój w grubą kostkę.
- 6Oliwę zmieszaj z sokiem z cytryny i miodem.
- 7Kaszę wyłóż na talerz, następnie dodaj rukolę, pieczone buraki, kozi ser oraz krewetki.
- 8Całość skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~137 kcal
~492 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 9.0 g |
| Tłuszcze: | 4.6 g |
| Węglowodany: | 14.5 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 32.5 g |
| Tłuszcze: | 16.7 g |
| Węglowodany: | 52.2 g |
SKŁADNIKI
| Kasza jaglana | 50 g |
| Burak | 120 g(1 x sztuka) |
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
| Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| Ser kozi miękki | 25 g(1 x porcja) |
KOMENTARZE