Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, brokułami, cukinią, fetą, sosem jogurtowo-czosnkowym i słonecznikiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron pełnoziarnisty przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.
- 2Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
- 3Cukinię pokrój w paski, grilluj krótko na patelni.
- 4Fetę pokrój w kostkę, dodaj do brokułów.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- 6Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem oraz posyp nasionami słonecznika.
Wartości odżywcze w:
~118 kcal
~338 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.6 g |
Tłuszcze: | 3.9 g |
Węglowodany: | 14.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 16.0 g |
Tłuszcze: | 11.1 g |
Węglowodany: | 42.9 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 50 g |
Brokuły | 50 g |
Ser typu Feta | 30 g(1 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 10 g(1 x łyżeczka) |
Chrzan | 10 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Cukinia | 125 g(0.5 x sztuka) |
Słonecznik nasiona | 5 g(0.5 x łyżka) |
KOMENTARZE