Sałatka z pieczonym łososiem, roszponką, mango, awokado i nasionami granatu
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
- 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut.
- 3Roszponkę dokładnie umyj, wyłóż na talerz.
- 4Mango i awokado umyj, obierz i pokrój w plastry, przełóż do roszponki razem z upieczonym łososiem, kukurydzą i granatem.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 6Całość skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~78 kcal
~331 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 2.5 g |
| Tłuszcze: | 3.4 g |
| Węglowodany: | 9.2 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 10.9 g |
| Tłuszcze: | 14.3 g |
| Węglowodany: | 39.4 g |
SKŁADNIKI
| Łosoś świeży | 50 g(0.5 x porcja) |
| Zioła prowansalskie | 8 g(2 x łyżeczka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
| Roszponka | 50 g(2 x garść) |
| Mango | 140 g(0.5 x sztuka) |
| Awokado | 45 g(3 x plaster) |
| Kukurydza konserwowa | 60 g(3 x łyżka ) |
| Granat | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE