Sałatka z pieczonym łososiem, szpinakiem, kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
- 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut.
- 3Liście szpinaku dokładnie umyj, wyłóż na talerz.
- 4Pomidorki koktajowe przekrój na połówki, przełóż na talerz razem z upieczonym łososiem i kukurydzą.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- 6Całość skrop przygotowanym dressingiem oraz posyp pestkami dyni.
Wartości odżywcze w:
~80 kcal
~215 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 4.3 g |
| Tłuszcze: | 4.2 g |
| Węglowodany: | 6.1 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 11.6 g |
| Tłuszcze: | 11.3 g |
| Węglowodany: | 16.6 g |
SKŁADNIKI
| Łosoś świeży | 50 g(0.5 x porcja) |
| Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
| Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
| cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Pomidor | 100 g |
| Kukurydza konserwowa | 60 g(3 x łyżka ) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Dynia pestki | 5 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE