Sałatka z pieczonymi burakami, roszponką, fetą i słonecznikiem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Buraki piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 45 minut lub ugotuj, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- 2Roszponkę dokładnie umyj.
- 3Czerwoną cebulę pokrój w plastry.
- 4Fetę pokrój w kostkę.
- 5W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet, musztardę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
- 6Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wartości odżywcze w:
~60 kcal
~226 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.0 g |
Tłuszcze: | 3.2 g |
Węglowodany: | 4.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 11.3 g |
Tłuszcze: | 12.0 g |
Węglowodany: | 18.2 g |
SKŁADNIKI
Burak | 240 g(2 x sztuka) |
Roszponka | 50 g(2 x garść) |
Cebula | 30 g |
Ser typu Feta | 30 g(1 x garść) |
Słonecznik nasiona | 10 g(1 x łyżka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Musztarda | 5 g(0.5 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE