Sałatka z pomarańczą, rukolą i granatem oraz koktajl bananowo-szpinakowy
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie sałatki:
- 1Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni.
- 2Rukolę umyj, osusz i porwij w palcach.
- 3Pomarańczę obierz i podziel na mniejsze cząstki.
- 4Granat przekrój na pół i wytrząśnij nasiona.
- 5Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, a następnie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- 6W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, musztardę, miód oraz odrobinę soli i pieprzu.
- 7Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie koktajlu:
- 8Banana obierz ze skórki.
- 9Zmiksuj ze sobą banana, jogurt oraz szpinak do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wartości odżywcze w:
~59 kcal
~510 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.2 g |
Tłuszcze: | 2.2 g |
Węglowodany: | 7.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 19.5 g |
Tłuszcze: | 19.2 g |
Węglowodany: | 64.2 g |
SKŁADNIKI
Rukola świeża | 100 g(5 x garść) |
Pomarańcza | 240 g(1 x sztuka) |
Granat | 50 g(1 x pół sztuki) |
Orzechy włoskie | 30 g(1 x garść) |
cytryna | 10 g(1 x plaster) |
Musztarda | 10 g(1 x łyżeczka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Banan | 120 g(1 x sztuka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 250 g(1 x szklanka) |
Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
KOMENTARZE