Sałatka z roszponką, fetą, granatem, pomidorkami koktajlowami i grzankami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie zrumień na patelni.
- 2Roszponkę dokładnie umyj.
- 3Fetę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
- 4W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet, musztardę, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- 5Roszponkę, fetę, pomidorki oraz nasiona granatu wymieszaj ze sobą, całość skrop przygotowanym dressingiem.
- 6Podawaj z grzankami.
Wartości odżywcze w:
~77 kcal
~211 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.8 g |
Tłuszcze: | 2.8 g |
Węglowodany: | 9.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 7.7 g |
Tłuszcze: | 7.8 g |
Węglowodany: | 27.1 g |
SKŁADNIKI
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Roszponka | 50 g(2 x garść) |
Ser typu Feta | 15 g(0.5 x garść) |
Pomidor | 100 g |
Granat | 50 g(0.5 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Musztarda | 5 g(0.5 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE