Sałatka z roszponką, burakami, ricottą i orzechami włoskimi
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
- 2Buraki dokładnie umyj, zawiń w folię aluminiową, a następnie piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut lub ugotuj w mundurkach.
- 3Przygotowane buraki pokrój w plasterki.
- 4Roszponkę dokładnie umyj i wyłóż na talerz razem z burakami, ricottą i posiekanymi orzechami włoskimi.
- 5W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- 6Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~62 kcal
~234 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.7 g |
Tłuszcze: | 3.6 g |
Węglowodany: | 4.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 10.4 g |
Tłuszcze: | 13.7 g |
Węglowodany: | 17.3 g |
SKŁADNIKI
Roszponka | 75 g(3 x garść) |
Burak | 240 g(2 x sztuka) |
Ricotta | 40 g(2 x łyżka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
Orzechy włoskie | 15 g(0.5 x garść) |
KOMENTARZE