Sałatka z rukolą, grillowanym kurczakiem, gruszką, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Mięso z kurczaka umyj, pokrój, dopraw przyprawami i krótko grilluj na patelni.
- 2Orzechy włoskie razem z suszoną żurawiną zalej gorącą wodą, odczekaj kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
- 3Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie zrumień na patelni.
- 4Gruszkę umyj i pokrój w plastry.
- 5Liście rukoli dokładnie umyj, a następnie dodaj do składników razem z żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi.
- 6W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet, musztardę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
- 7Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, całość skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~115 kcal
~339 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 3.7 g |
| Tłuszcze: | 4.2 g |
| Węglowodany: | 15.3 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 10.9 g |
| Tłuszcze: | 12.4 g |
| Węglowodany: | 45.5 g |
SKŁADNIKI
| Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
| Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
| Orzechy włoskie | 8 g(2 x sztuka) |
| Żurawina suszona | 12 g(1 x łyżka ) |
| Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
| Gruszka | 130 g(1 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| Musztarda | 5 g(0.5 x łyżeczka) |
| Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE