Sałatka z tuńczykiem, brokułami, parmezanem i grzankami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Brokuły wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3–5 minut, następnie przelej zimną wodą i rozdziel na różyczki.
- 2Sałatę dokładnie umyj, porwij w palcach i ułóż na talerzu.
- 3Rzodkiewki umyj, oczyść, pokrój i dodaj do sałaty razem z kawałkami tuńczyka.
- 4Pieczywo pokrój na kawałki i grilluj do zrumienienia na patelni.
- 5W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- 6Całość skrop przygotowanym dressingiem i posyp startym parmezanem.
Wartości odżywcze w:
~107 kcal
~231 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.7 g |
| Tłuszcze: | 3.5 g |
| Węglowodany: | 12.9 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 12.3 g |
| Tłuszcze: | 7.5 g |
| Węglowodany: | 28.0 g |
SKŁADNIKI
| Sałata lodowa | 50 g |
| Brokuły | 50 g |
| Tuńczyk w wodzie | 30 g(1 x łyżka) |
| Chleb żytni jasny | 30 g(1 x kromka) |
| Rzodkiewka | 30 g(2 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
| Ser Parmezan | 8 g(2 x łyżeczka) |
KOMENTARZE