Sałatka ze szpinakiem, awokado i pieczonym burakiem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Buraki dokładnie umyj, a następnie zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200 stopni przez około 40 minut, następnie ostudź i obierz.
- 2Liście szpinaku dokładnie umyj, awokado umyj, obierz i pokrój na plastry, a następnie wyłóż je na talerz.
- 3W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 4Buraki pokrój i przełóż na talerz, całość skrop przygotowanym dressingiem i posyp nasionami sezamu oraz słonecznika.
Wartości odżywcze w:
~63 kcal
~273 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 2.2 g |
| Tłuszcze: | 3.6 g |
| Węglowodany: | 5.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 9.7 g |
| Tłuszcze: | 15.7 g |
| Węglowodany: | 23.3 g |
SKŁADNIKI
| Szpinak (świeży) | 100 g(2 x porcja) |
| Burak | 240 g(2 x sztuka) |
| Awokado | 70 g(0.5 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 6 g(0.5 x łyżeczka) |
| Zioła prowansalskie | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
| Sezam nasiona | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Słonecznik nasiona | 5 g(0.5 x łyżka) |
| cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE