Sałatka ze szpinakiem, awokado i pieczonym burakiem

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Buraki dokładnie umyj, a następnie zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200 stopni przez około 40 minut, następnie ostudź i obierz.
  2. 2Liście szpinaku dokładnie umyj, awokado umyj, obierz i pokrój na plastry, a następnie wyłóż je na talerz.
  3. 3W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
  4. 4Buraki pokrój i przełóż na talerz, całość skrop przygotowanym dressingiem i posyp nasionami sezamu oraz słonecznika.
~63 kcal ~273 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 2.2 g
Tłuszcze: 3.6 g
Węglowodany: 5.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 9.7 g
Tłuszcze: 15.7 g
Węglowodany: 23.3 g

SKŁADNIKI

Szpinak (świeży) 100 g(2 x porcja)
Burak 240 g(2 x sztuka)
Awokado 70 g(0.5 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Miód pszczeli 6 g(0.5 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 2 g(0.5 x łyżeczka)
Sezam nasiona 4 g(1 x łyżeczka)
Słonecznik nasiona 5 g(0.5 x łyżka)
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane