Sałatka ze szpinakiem, kozim serem, winogronami, gruszką i orzechami włoskimi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Szpinak dokładnie umyj, osusz i wyłóż na talerz.
- 2Pieczywo pokrój w kostkę, grilluj aż do zrumienienia.
- 3Gruszki pokrój na cząstki, a następnie posyp ziołami prowansalskimi i grilluj na patelni.
- 4Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
- 5Ser pokrój w kostkę i razem z gruszką, przekrojonymi na pół winogronami i posiekanymi orzechami włoskimi wyłóż na talerz.
- 6W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz.
- 7Całość skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.
Wartości odżywcze w:
~98 kcal
~270 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.0 g |
Tłuszcze: | 4.3 g |
Węglowodany: | 11.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 8.2 g |
Tłuszcze: | 11.8 g |
Węglowodany: | 32.5 g |
SKŁADNIKI
Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
Gruszka | 130 g(1 x sztuka) |
Orzechy włoskie | 15 g(0.5 x garść) |
Ser kozi miękki | 12.5 g(0.5 x porcja) |
Winogrona | 35 g(0.5 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
KOMENTARZE
Lubie sałatki ale takiego połączenia to jeszcze nie jadłam. Ja ser kozi to jak na razie to tylko na kanapki brałam. Ale musze wykorzystac ten przepis i spróbowac takiego połączenia.Mam tylko nadzieję, że chavroux też się nada do tej sałatki:)