Sałatka ze szpinakiem, kozim serem, winogronami, gruszką i orzechami włoskimi

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Szpinak dokładnie umyj, osusz i wyłóż na talerz.
  2. 2Pieczywo pokrój w kostkę, grilluj aż do zrumienienia.
  3. 3Gruszki pokrój na cząstki, a następnie posyp ziołami prowansalskimi i grilluj na patelni.
  4. 4Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
  5. 5Ser pokrój w kostkę i razem z gruszką, przekrojonymi na pół winogronami i posiekanymi orzechami włoskimi wyłóż na talerz.
  6. 6W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz.
  7. 7Całość skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.
~98 kcal ~270 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.0 g
Tłuszcze: 4.3 g
Węglowodany: 11.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 8.2 g
Tłuszcze: 11.8 g
Węglowodany: 32.5 g

SKŁADNIKI

Szpinak (świeży) 40 g(2 x garść)
Gruszka 130 g(1 x sztuka)
Orzechy włoskie 15 g(0.5 x garść)
Ser kozi miękki 12.5 g(0.5 x porcja)
Winogrona 35 g(0.5 x garść)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Chleb Graham 30 g(1 x kromka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Lubie sałatki ale takiego połączenia to jeszcze nie jadłam. Ja ser kozi to jak na razie to tylko na kanapki brałam. Ale musze wykorzystac ten przepis i spróbowac takiego połączenia.Mam tylko nadzieję, że chavroux też się nada do tej sałatki:)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi