Spaghetti z krewetkami w pikantnym sosie pomidorowym, parmezanem i bazylią

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Krewetki rozmróź i oczyść.
  2. 2Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. 3Czosnek posiekaj, podduś na oliwie.
  4. 4Na patelnię dodaj krewetki i smaż ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, a następnie drobno pokrój i przełóż na patelnię.
  6. 6Do sosu dodaj umytą i porwaną w palcach rukolę, całość dopraw ziołami prowansalskimi, chili, solą oraz pieprzem.
  7. 7Makaron polej sosem, podawaj ze startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
~114 kcal ~397 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 8.8 g
Tłuszcze: 3.5 g
Węglowodany: 11.6 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 30.7 g
Tłuszcze: 12.2 g
Węglowodany: 40.5 g

SKŁADNIKI

Makaron pełnoziarnisty 45 g
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Krewetki świeże 100 g(0.5 x porcja)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Zioła prowansalskie 1 g
Bazylia liście świeże 15 g(3 x liść)
Ser Parmezan 4 g(1 x łyżeczka)
Chili 1 g

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane