Spaghetti z krewetkami w pikantnym sosie pomidorowym, parmezanem i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Krewetki rozmróź i oczyść.
- 2Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- 3Czosnek posiekaj, podduś na oliwie.
- 4Na patelnię dodaj krewetki i smaż ok. 3 minuty z każdej strony.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, a następnie drobno pokrój i przełóż na patelnię.
- 6Do sosu dodaj umytą i porwaną w palcach rukolę, całość dopraw ziołami prowansalskimi, chili, solą oraz pieprzem.
- 7Makaron polej sosem, podawaj ze startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~114 kcal
~397 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 8.8 g |
Tłuszcze: | 3.5 g |
Węglowodany: | 11.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 30.7 g |
Tłuszcze: | 12.2 g |
Węglowodany: | 40.5 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 45 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Zioła prowansalskie | 1 g |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
Ser Parmezan | 4 g(1 x łyżeczka) |
Chili | 1 g |
KOMENTARZE