Tuńczyk z ryżem parboiled, pieczarkami, suszonymi pomidorami i sałatką z awokado
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę oraz pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj, duś na oliwie z oliwek.
- 3Do cebuli i pieczarek dodaj tuńczyka.
- 4Całość duś na małym ogniu do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
- 5Suszone pomidory pokrój, dodaj do pieczarek.
- 6Rukolę dokładnie umyj i porwij w palcach.
- 7Awokado umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- 8Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki lub ćwiartki.
- 9W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
- 10Podawaj z ugotowanym ryżem i sałatką.
Wartości odżywcze w:
~116 kcal
~577 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.4 g |
Tłuszcze: | 3.6 g |
Węglowodany: | 15.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 27.0 g |
Tłuszcze: | 17.9 g |
Węglowodany: | 75.8 g |
SKŁADNIKI
Ryż parboiled | 75 g |
Tuńczyk w wodzie | 60 g(0.5 x puszka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Pomidory suszone nie solone | 20 g(0.5 x garść) |
Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
Awokado | 70 g(0.5 x sztuka) |
Pomidor | 50 g |
cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 1 g |
KOMENTARZE