Wytrawny omlet z pieczarkami, papryką i szczypiorkiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Pieczarki i paprykę umyj, obierz i pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
- 2Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
- 3Żółtka zmieszaj z płatkami owsianymi.
- 4Uzyskaną masę zmieszaj z ubitymi białkami oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
- 5Dopraw solą oraz pieprzem, całość wylej na paprykę i pieczarki.
- 6Smaż do uzyskania złocistego koloru.
Wartości odżywcze w:
~84 kcal
~209 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.1 g |
Tłuszcze: | 4.2 g |
Węglowodany: | 7.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 10.3 g |
Tłuszcze: | 10.4 g |
Węglowodany: | 18.4 g |
SKŁADNIKI
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Płatki owsiane | 20 g(2 x łyżka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 30 g(0.5 x garść) |
Szczypiorek | 5 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE