Zapiekana ciecierzyca z kurczakiem i brązowym ryżem w sosie pomidorowym z parmezanem

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój, a następnie duś na oliwie z oliwek. Sos pomidorowy dopraw ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem. Ryż gotuj przez połowę czasu podanego w instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Do ryżu dodaj grillowanego kurczaka oraz ugotowaną cieciorkę, a następnie całość zalej sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Całość piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

~136 kcal ~782 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 6.3 g
Tłuszcze: 4.0 g
Węglowodany: 18.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 36.6 g
Tłuszcze: 22.9 g
Węglowodany: 105.9 g

SKŁADNIKI

Ryż brązowy 75 g
Kura tuszka 50 g(0.5 x filet)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Pomidor 340 g(2 x sztuka)
Zioła prowansalskie 1 g
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
ciecierzyca nasiona suche 90 g(0.5 x szklanka)
Ser Parmezan 8 g(1 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane