Ziemniaki z pieczonym łososiem, roszponką, mango, rukolą, awokado, kukurydzą i granatem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
- 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut.
- 3Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz ze skórki i pokrój.
- 4Roszponkę dokładnie umyj, wyłóż na talerz.
- 5Mango i awokado umyj, obierz i pokrój w plastry, przełóż do roszponki razem z upieczonym łososiem, kukurydzą i granatem.
- 6W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 7Ziemniaki podawaj razem z łososiem i sałatką, całość skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~77 kcal
~519 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.3 g |
Tłuszcze: | 2.1 g |
Węglowodany: | 11.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 15.4 g |
Tłuszcze: | 14.6 g |
Węglowodany: | 80.5 g |
SKŁADNIKI
Ziemniaki (średnio) gotowane | 255 g(3 x sztuka) |
Łosoś świeży | 50 g(0.5 x porcja) |
Zioła prowansalskie | 8 g(2 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Roszponka | 50 g(2 x garść) |
Mango | 140 g(0.5 x sztuka) |
Awokado | 45 g(3 x plaster) |
Kukurydza konserwowa | 60 g(3 x łyżka ) |
Granat | 50 g(0.5 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE