Zupa krem z brokułów i szpinaku z migdałami i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Cebulę umyj, obierz i drobno pokrój.
- 2Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plasterki, razem z cebulą podduś na oliwie z oliwek.
- 3Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- 4Warzywa zalej bulionem lub wodą, następnie dodaj do wywaru pokrojone ziemniaki oraz liście szpinaku.
- 5Całość gotuj do miękkości, a następnie zblenduj razem z mlekiem i jogurtem.
- 6Zupę podawaj z płatkami migdałów i listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze w:
~65 kcal
~283 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 2.5 g |
| Tłuszcze: | 2.2 g |
| Węglowodany: | 8.6 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 11.0 g |
| Tłuszcze: | 9.8 g |
| Węglowodany: | 37.4 g |
SKŁADNIKI
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Brokuły | 100 g(1 x porcja) |
| Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
| Ziemniaki (średnio) gotowane | 170 g(2 x sztuka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
| Migdały | 7.5 g(0.5 x łyżka) |
| Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
KOMENTARZE