Zupa krem z czerwoną soczewicą, pestkami dyni i chili
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Soczewicę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Marchew umyj, obierz i pokrój na plasterki.
- 3Cebulę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- 4Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plastry, razem z cebulą podduś na oliwie z oliwek.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku.
- 6Warzywa zalej wodą lub bulionem warzywnym, ugotowaną soczewicę i przyprawy, całość zmiksuj.
- 7Udekoruj natką pietruszki i posyp pestkami dyni.
Wartości odżywcze w:
~110 kcal
~411 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 7.2 g |
| Tłuszcze: | 2.5 g |
| Węglowodany: | 14.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 26.8 g |
| Tłuszcze: | 9.3 g |
| Węglowodany: | 53.9 g |
SKŁADNIKI
| Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
| Dynia pestki | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Papryka czerwona w proszku | 1 g |
| Chili | 1 g |
| Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
| Soczewica czerwona nasiona suche | 90 g(0.5 x szklanka) |
| Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
| Dynia pestki | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Papryka czerwona w proszku | 1 g |
| Chili | 1 g |
| Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
| Soczewica czerwona nasiona suche | 90 g(0.5 x szklanka) |
KOMENTARZE