Zupa krem z pieczarek z jajkiem, ziołowymi grzankami i koperkiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Pieczarki umyj, obierz i drobno pokrój.
- 2Cebulę umyj, obierz, drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek razem z pieczarkami.
- 3Ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i drobno pokrój.
- 4Do cebuli i pieczarek dodaj wywar warzywny oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę.
- 5Całość gotuj do miękkości, a następnie dodaj mleko, jogurt i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 6Jaja ugotuj na półtwardo.
- 7Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie zrumień na patelni razem z dodatkiem ziół prowansalskich.
- 8Zupę dopraw solą oraz pieprzem, podawaj z pokrojonym w ćwiartkę jajkiem, grzankami i posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze w:
~66 kcal
~410 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.3 g |
Tłuszcze: | 2.0 g |
Węglowodany: | 8.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 20.3 g |
Tłuszcze: | 12.5 g |
Węglowodany: | 53.1 g |
SKŁADNIKI
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Ziemniaki (średnio) gotowane | 170 g(2 x sztuka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 120 g(0.5 x szklanka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Koper ogrodowy | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE