Zupa krem z pieczarek z orzechami włoskimi i listkami bazylii
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odsącz i drobno posiekaj.
- 2Pieczarki umyj, obierz i drobno pokrój.
- 3Cebulę umyj, obierz, drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek razem z pieczarkami.
- 4Ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i drobno pokrój.
- 5Do cebuli i pieczarek dodaj wywar warzywny oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę.
- 6Całość gotuj do miękkości, a następnie dodaj mleko, jogurt i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 7Zupę dopraw solą oraz pieprzem, podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~59 kcal
~328 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.4 g |
Tłuszcze: | 2.1 g |
Węglowodany: | 7.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 13.6 g |
Tłuszcze: | 11.9 g |
Węglowodany: | 41.0 g |
SKŁADNIKI
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Ziemniaki (średnio) gotowane | 170 g(2 x sztuka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 120 g(0.5 x szklanka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Orzechy włoskie | 15 g(0.5 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
KOMENTARZE