Zupa krem z zielonego groszku z pestkami dyni i ziołowymi grzankami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni na oliwie z oliwek.
- 2Marchewkę obierz, pokrój w plastry i przełóż do cebuli.
- 3Dodaj wodę lub wywar warzywny oraz mrożony groszek, gotuj do miękkości.
- 4Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni z dodatkiem ziół prowansalskich i posiekanego ząbka czosnku.
- 5Do zupy dodaj jogurt, całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, dopraw do smaku przyprawami.
- 6Podawaj z grzankami i pestkami dyni.
Wartości odżywcze w:
~75 kcal
~251 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.8 g |
Tłuszcze: | 2.3 g |
Węglowodany: | 9.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 12.7 g |
Tłuszcze: | 7.8 g |
Węglowodany: | 32.0 g |
SKŁADNIKI
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 10 g(2 x ząbek) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Groszek zielony | 140 g(1 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Dynia pestki | 5 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE