Zupa krem ze szpinaku i awokado z grzankami i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Cebulę umyj, obierz i drobno pokrój.
- 2Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plasterki, razem z cebulą podduś na oliwie z oliwek.
- 3Liście szpinaku dokładnie umyj, awokado obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- 4Warzywa zalej bulionem lub wodą, następnie dodaj do wywaru liście szpinaku oraz plastry awokado.
- 5Warzywa gotuj do miękkości, a następnie całość zblenduj razem z mlekiem i jogurtem.
- 6Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni aż do zrumienienia.
- 7Zupę podawaj z przygotowanymi grzankami i listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~85 kcal
~256 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.3 g |
Tłuszcze: | 4.5 g |
Węglowodany: | 7.7 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 10.0 g |
Tłuszcze: | 13.5 g |
Węglowodany: | 23.5 g |
SKŁADNIKI
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
Awokado | 70 g(0.5 x sztuka) |
Szpinak (świeży) | 100 g(2 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
KOMENTARZE