Zupa z dyni z soczewicą i natką pietruszki
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Dynię obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę (opcjonalnie możesz użyć gotowego puree)
- 2Marchew oraz cebulę umyj, obierz i pokrój, podduś na oliwie z oliwek razem z kawałkami dyni.
- 3Następnie dodaj wodę lub wywar warzywny, gotuj do miękkości.
- 4Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 5Do zupy dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw curry, solą oraz pieprzem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~73 kcal
~271 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.3 g |
Tłuszcze: | 1.8 g |
Węglowodany: | 9.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 15.9 g |
Tłuszcze: | 6.8 g |
Węglowodany: | 35.9 g |
SKŁADNIKI
Dynia | 210 g(1 x szklanka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Soczewica czerwona nasiona suche | 48 g(4 x łyżka) |
Curry | 5 g(1 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
Dynia | 210 g(1 x szklanka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Soczewica czerwona nasiona suche | 48 g(4 x łyżka) |
Curry | 5 g(1 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE