Zupa z soczewicą, pieczarkami i natką pietruszki
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Soczewicę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Marchew oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- 3Cebulę oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- 4Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plastry, razem z cebulą i pieczarkami podduś na oliwie z oliwek.
- 5Warzywa zalej bulionem warzywnym, dodaj ugotowaną soczewicę i całość dopraw kurkumą, chili, suszoną papryką, solą oraz pieprzem.
- 6Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~90 kcal
~271 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.6 g |
Tłuszcze: | 2.2 g |
Węglowodany: | 11.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 17.1 g |
Tłuszcze: | 6.8 g |
Węglowodany: | 34.8 g |
SKŁADNIKI
Soczewica czerwona nasiona suche | 48 g(4 x łyżka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 60 g(1 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Kurkuma | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Chili | 1 g |
Papryka czerwona w proszku | 1 g |
Pietruszka korzeń | 80 g(1 x sztuka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE