Zupa z soczewicy z czerwoną papryką i natką pietruszki
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Soczewicę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Marchew i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój.
- 3Paprykę umyj i pokrój na plasterki.
- 4Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plastry, razem z cebulą podduś na oliwie z oliwek.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę i razem z papryką dodaj do cebuli i czosnku.
- 6Warzywa zalej wodą lub bulionem warzywnym, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw przyprawami do smaku.
- 7Całość udekoruj natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~90 kcal
~417 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.8 g |
Tłuszcze: | 1.7 g |
Węglowodany: | 12.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 27.3 g |
Tłuszcze: | 8.1 g |
Węglowodany: | 57.6 g |
SKŁADNIKI
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Papryka czerwona w proszku | 1 g |
Curry | 1 g |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Soczewica czerwona nasiona suche | 90 g(0.5 x szklanka) |
KOMENTARZE