Zupa z soczewicy z mozzarellą i bazylią
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Soczewicę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Marchew umyj, obierz i pokrój na plasterki.
- 3Cebulę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- 4Czosnek wyciśnij przez praskę lub pokrój na plastry, razem z cebulą podduś na oliwie z oliwek.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku.
- 6Warzywa zalej wodą lub bulionem warzywnym, dodaj ugotowaną soczewicę, całość dopraw przyprawami.
- 7Zupę podawaj z kulkami mozzarelli oraz świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~108 kcal
~427 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.5 g |
Tłuszcze: | 2.5 g |
Węglowodany: | 13.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 29.6 g |
Tłuszcze: | 9.9 g |
Węglowodany: | 53.7 g |
SKŁADNIKI
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
Ser mozzarella | 15 g(0.5 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Papryka czerwona w proszku | 1 g |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Soczewica czerwona nasiona suche | 90 g(0.5 x szklanka) |
KOMENTARZE